Prohledat tento blog

čtvrtek 24. listopadu 2011

Zálohování Firefoxu

Jak zazálohovat svoje osobní nastavení - záložky, doplňky, historii, hesla, uživatelské styly a další důležitá data? Pravidelná záloha je nejlepší způsob, jak se vyhnout velkému problému, kterým je ztráta osobních dat.

První způsob - MozBackup
Tento program se jednoduše ovládá a nabízí všechny potřebné funkce. Slouží k záloze všeho potřebného ve Firefoxu. Celý proces je řízen pomocí průvodce, takže je to velmi snadné. Do programu lze stáhnout i češtinu.
Před spuštěním programu ukončete Firefox. Spusťte MozBackup a vyberete zda chcete zálohovat nebo obnovit profil (co je profil?), pak co se má zálohovat (Firefox/Thunderbird). Teď vyberete profil. Pravděpodobně budete mít jeden - default (pokud jste nevytvářeli další). Následně vyberete, co chcete zálohovat - záložky, rozšíření, historii atd. Nabídka je skutečně velká. Tak raději zazálohujte vše a potvrďte zálohovaní. Chvíli to potrvá a vše vybrané se za zálohuje do jednoho souboru.  Soubor umístěte někam, kde bude v bezpečí, před ztrátou. Nejlépe, tak aby jste najednou nepřišli, jak o data, tak o zálohu. Obnova dat ze záložního souboru je ještě jednoduší. Vyberete "Obnovit profil" a vyberte, který profil má být obnoven a z kterého záložního souboru. Až budete vybírat, co se má obnovit, tak mějte na paměti, že nemusíte obnovovat vše, co jste zazálohovali, ale třeba jen záložky nebo rozšíření apod. Samozřejmě Firefox nesmí během obnovy běžet. Na to ale program upozorňuje. Obnovená data přepíší ty stávající!
 
  MozBackup můžete stáhnout tady (také češtinu lze zde stáhnou) nebo navštivte oficiální stránky programu. Alternativy (podobné nástroje):  BEFE

Druhý způsob - Ruční záloha záložek
Takto se zálohují jen záložky (bookmarks).
  1. Klepněte na tlačítko "Záložky" na pravé straně navigační lišty (Windows XP: klepněte na nabídku Záložky a pro otevření okna Knihovna stránek zvolte volbu Zobrazit všechny záložky).
  2. V okně Knihovna záložek klepněte na tlačítko Import a záloha a vyberte "Zálohovat..." Můžete přejmenovat soubor zálohy záložek a vybrat kam se má uložit.
  3. Vše potvrdíte kliknutím na uložit. Poté je soubor uložen. 
Obnovení je podobně jednoduché. Výše zmíněným způsobem si otevřete opět Knihovnu stránek a  kliknete na Import a záloha. Vyberete tentokrát ale na Obnovit a poté zvolit soubor. pak jen stačí vybrat soubor zálohy záložek a potvrdit obnovení. Opět počítejte s tím, že dojde ke ztrátě předešlých záložek, které budou přepsány záložkami ze zálohy. 
Také jste si mohli všimnout, že v nabídce Obnovit již mohly být nějaké možnosti. Krom ruční zálohy, probíhá také záloha automatická. Ta však nezaručí, že bude zazálohovaný stav, takový který vám vyhovuje. Přesto je to výborná možnost, pro zapomnětlivé uživatele, kteří si ruční zálohu nedělali. V takovém případě je možné provést obnovu z těchto automatických záloh, které jsou pojmenovány podle datumu jejich pořízení.  Počet automatických záloh je však omezen, tak dochází k přepisování nejstarších záloh za nové. Navíc záložky nejsou jediné, co je třeba zálohovat. Další data jako jsou např. hesla lze také ručně zkopírovat z profilu. O tom snad někdy příště. 



 

1 komentář:

Otakar řekl(a)...

Zdravím,
vemte svoji práci a podívejte se na návštěvnost svého webu. Pokud se rozhodnete, tak Vám dám svobodný prostor pokračovat i s přetažením obsahu na webu emag.cz s PAGE RANK 5 a návštěvností 100.000 UIN měsíčně. Ukončíte svůj blog a budete publikovat jako autor magazínu emag.cz. Jsme sdružením bloggerů !

http://www.emag.cz/nabor-externich-autoru/

S pozdravem
emag@emag.cz