Prohledat tento blog

středa 31. října 2012

Oprava: Jak vrátit vyhledávání Googlu do Firefoxu

Často se stává, že si někdo nainstaluje nějaké rozšíření, které změní vyhledávání nebo přidá otravnou lištu, popřípadě stále mění domovskou stránku apod.

Kdo za to může a jak se  to stane

Obvykle při instalaci nějakého programu přehlédne uživatel (tedy třeba Vy) zaškrtnutou volbu instalovat také "něco navíc". To něco je právě doplněk do Firefoxu. Tento doplněk ale nemusí dělat radost, jako jiný který si třeba nainstalujete, aby Vám ulehčoval práci. Proč je součástí instalace jiného programu? Např. protože za tuto možnost někdo zaplatil. Lze tak financovat např. freeware. Autor programu, tak získá finance. Proto pečlivě čtete, co při instalaci odsouhlasíte! V některých případech dokonce dochází k utajované instalaci. To je však méně časté, ale jsou i takové případy. Firefox se za normálních okolností dotáže zda má být nainstalovaný doplněk povolen. Objeví-li se takový dotaz, tak ho může opět snadno uživatel podcenit. Název doplňku může být i zavádějící.  

Co mohu dělat? Jak vrátit vyhledávání Googlu? 

Následující postup je univerzální. Některé části návodu nemusí být u konkrétního "škůdce", nebo-li nežádoucího doplňku potřeba. Protože je však takových škůdců vícero, tak nemá cenu psát návod na každý z nich. Ani to není možné, vzhledem k tomu, že vznikají i noví.

1/ Odinstalace softwaru - zkontrolujeme zda nepřibyl nový software, který by mohl být příčinou nežádoucích problému. Zkontrolujte nainstalované programy. Postup se liší podle operačního systému (např.Windows XP/7/8). Postup pro Windows7: Klepněte na Nabídka Start a zvolte Ovládací panely. Otevře se vám dialog Ovládací panely. Vyberte možnost "Programy a funkce". Najděte podezřelí program a zahajte odinstalaci klepnutím na tlačítko Odinstalovat, které je v horní části seznamu. Pokud podezřelí program nenaleznete, tak tento krok překročte. Pomoc při hledání může poskytnout  časový údaj o době, kdy byly programy nainstalovány (sloupec "Naistalováno").

2/ Ve Firefoxu odinstalujte podezřelá rozšíření ve Správci doplňků (klávesnicová zkr. Ctrl+Shift+A). Poté restartujte Firefox. Pozn.: na konci článku je uvedeno několik názvů problémových rozšíření

3/ Napiš do adresního řádku (tj. tam kde se píší WWW adresy) about:config a odentruj. Zobrazí se varování: Vstup jen na vlastní nebezpečí! Potvrďte, že budete opatrní. Poté zadej do pole "Filtr" slovo: keyword. Pravým tlačítkem myši klikni na keyword.URL a zvol Obnovit. Tímto postupem resetuje výchozí nastavení vyhledávání. Pokud se toto nastavení opět vrátí na špatné, tak je to proto, že jste zanedbali jeden z předchozích postupů. Nezapomeňte restartujte Firefox.

Domovskou stránku standardně můžete měnit v Nastavení Firefoxu: F10 -> Nástroje -> Možnosti >  První karta "Obecné" obsahuje pole pro zadání webové adres např. www.seznam.cz nebo můžete zvolit pomocí tlačítka aktuální stránku.

5/ Poslední možnost (pokud vše zklame) - Odstranění doplňků, oprava domovské stránky a vyhledávacího modulu pomocí obnovy Firefoxu: V horní části okna Firefoxu klepněte na tlačítko Firefox, v zobrazené nabídce zvolte Nápověda.Vyberte možnost Obnovit Firefox. Tato možnost spočívá v automatické vytvoření nového profilu Firefoxu a obnovy některých přenesených dat (např. záložky, hesla apod.) Důležitá data si raději zazálohujte předem, chcete-li využít tento postup (č.5). O tom jak to udělat jsem již psal. Po kliknutí na "Obnovit Firefox"se FF ukončí a obnoví do výchozího nastavení. Jakmile to bude hotovo, zobrazí se okno s informací o tom, co bylo importováno (obnoveno). Klepněte na tlačítko Dokončit a Firefox se znovu otevře.

Problémové programy, rozšíření: funmoods search, better search, Yahoo! Search, ICQ search, fast browser search a jiné. 




Žádné komentáře: