Prohledat tento blog

čtvrtek 28. června 2007

Gom Player - nekorunovaný král mezi přehrávači

Gom Player je univerzální multimediální přehrávač, který je freeware, tedy zcela zadarmo. Původně byl vyvinut jihokorejské společností Gretech Corporation, provozující internetovou televizní stanici, která se samozřejmě jmenuje GOM TV, později se z něho stal vskutku nevšední přehrávač, něco co ani nebylo původním záměrem tvůrců.

Podpora velkého množství formátů
Program podporuje více formátů než pravděpodobně, kdy budete potřebovat (AVI, DAT, MPEG, DivX, MP3, WMV, ASF, SWF, 3GP,FLV atd.) Odpadá tak zbytečné převody formátů, například z FLV na AVI, což znají hlavně ti co stahují z YouTube, navíc i v tomto formátu lze měnit velikost okna přehrávače. Dalším netradičním formátem s kterým si Gom Player poradí je 3GP, který se používá v mobilních telefonech. GOM však bohužel nemá vestavěný MPEG dekodér, který si tak musíte stáhnou.

Vlastní sada kodeků
Nespornou výhodou je i vlastní sada nejdůležitějších kodeků, odpadá někdy hodně zdlouhavé hledání kodeků. Kodeky které Gom player využívá, zcela nahradí hned několik nejpoužívanějších a nejběžnějších kodeků, které mohou navíc v systému tvořit konfliktní situace. Kdyby snad přeci bylo potřeba jiných kodeků, program sám nabídne možnost jejich stáhnutí v opensource verzi, takže i tak Vám odpadne zbytečné hledání.

Další výhody a další funkce
GOM je přehledný, snadno se ovládá a nechybí mu řada nastavení (korekce jasu, kontrastu, saturace, funkce pro zvyšování kvality obrazu apod.) Přehrává i nekompletní, či poškozené AVI souborů s automatickým přeskočením poškozených snímků. Nechybí zachycení obrázku z videa a jeho uložení. Pochopitelně umožňuje zobrazení titulků. Vzhled programu je možné upravovat pomocí skinů. Program sice běžně češtinu neobsahuje, ale je jí možno stáhnou z stránky Cestiny.cz .

Závěrem
Jde o velmi povedený přehrávač, který je velmi univerzální.

Pro: komplexnost, množství vlastních kodeků, mnoho funkcí ...
Kladnou stránkou je také určitě opravdu příjemné první nastavení, které opravdu uživatelsky přívětivé a jednoduché.

Proti: Největším problémem tohoto programu je přehrávání DVD. Program přehrává DVD, ale komfort už se nedá srovnat s placenými programy jako je např. PowerDVD. GOM nemá vestavěný MPEG dekodér, proces silně zatěžuje jedno jádro a druhé zůstává využito o poznání méně.
Alternativy: VLC player, KMPlayer
Program můžete stáhnou na STAHUJ.

1 komentář:

Mario řekl(a)...

Bohužel při přehrávání DVD nepřehraje soubor IFO a každá kapitola se musí spouštět samostatně a další informace obsažené v IFU jsou nemožné....