Prohledat tento blog

úterý 5. října 2010

Obázkové formáty a související

Komprese
Velikost obrázků (ale logicky i videa) je snižována pomocí komprese. Což je způsob ukládání informací (dat) pomocí speciálního algoritmu. Při ztrátové kompresi se některé méně důležité informace ztrácejí a z vytvořených dat již nejdou zrekonstruovat. To se netýká bezeztrátové komprese, která dovoluje přesnou zpětnou rekonstrukci komprimovaných dat.

  Jaký formát vybrat?
JPEG (džeipeg, jpeg) je grafický formát ztrátové komprese. JPEG používá ztrátovou kompresi vhodnou pro fotografie.
PNG (z angl. Portable Network Graphic - "ping") je grafický formát určený pro bezeztrátovou kompresi rastrové grafiky. PNG je vhodný na ostré rozhraní barev s texty atd.
GIF (Graphics Interchange Format) je GIF bezeztrátový kompresní grafický formát určený pro rastrovou grafiku. GIF je vhodný pro uložení tzv. pérovek (nápisy, loga). GIF umožňuje také jednoduché animace.
BMP (Windows Bitmap) je bezkompresní grafický formát. S jednou výjimkou. Existuje i varianty používající kompresi RLE. Proto jsou obvykle BMP soubory mnohem větší než obrázky stejného rozměru uložené ve formátech, které nějakou kompresi používají.
WebP je grafický formát využívající predikční algoritmus ztrátové komprese. V zásadě dosahuje lepších výsledků úspory místa než jpeg.

  Základní způsoby ukládání obrázků
V bitmapové grafice je celý obrázek popsán pomocí jednotlivých barevných bodů - pixel, které jsou uspořádány do mřížky. Každý pixel má určen svou přesnou polohu a barvu (v TV, dig. fotoaparátech)
Vektorová grafika je obrázek utvořený  ze základních geometrických útvarů jako jsou body, přímky, křivky a mnohoúhelníky.

  Exif - Exchangeable image file format
Exif je specifikace pro informace vkládané do souborů hlavně digitálními fotoaparáty. To je využíváno u formátů JPEG a PNG. Ukládají se informace o značce a nastavení fotoaparátu, času pořízení snímku apod. K přečtení nebo úpravě EXIF údajů potřebujete speciální software.








  Histogram
Histogram je speciální graf, který znázorňuje zastoupení jasů ve fotografii od těch nejtmavších partií (vlevo) po ty nejsvětlejší (vpravo). Barevný histogram je reprezentací rozložení barev v obrazu. Používá se v počítačové grafice a digitální fotografii.

Barevné histogramy se často využívají u digitální fotografie pro určení jasu ve scéně za účelem automatického vyvážení bílé. Histogram je součástí mnoha bitmapových grafických editorů (např. Photoshop, Photofiltre). Také jeho zobrazení umožňuje mnoho lepších fotoaparátů.

Údaje se týkají světlosti a tři barevných kanálů (červený, zelený a modrý). Takové obrazové informace, které překračují hraniční body černé a bílé již nejsou na fotografii zaznamenány. Histogram tak slouží ke kontrole. fotografii tak můžete podle získaných informací upravit.

Histogram je užitečným pomocníkem pro ty, co z něj umí vyčíst potřebné informace.

  Kouzelná slůvka: rozlišení a pixely
PDI (Dots per inch) je údaj určující, kolik obrazových bodů (pixelů) se vejde do délky jednoho palce(2,54 cm). Pixel (česky obrazový prvek) je nejmenší jednotka digitální rastrové (bitmapové) grafiky. Platí, že čím kvalitnější je zařízení, tím lepší rozlišení můžeme použít. Vyšší rozlišení však neznamená nutně lepší kvalitu.

Žádné komentáře: