Prohledat tento blog

pondělí 14. června 2010

Jak přehrát MKV

Matroska (česky Matrjoška) je moderní otevřený svobodný multimediální kontejner (podobný AVI), který umožňuje pojmout většinu moderních video a audio formátů. Jak název napovídá pochází z Ruska. Na rozdíl od poněkud zestárlého AVI nabízí o mnoho více. Formát Matroska obsahuje více audio stop a také titulků. Obvykle má příponu MKV (audio, video a titulky) nebo MKA (pouze audio).

Jak přehrát video MKV
Největším problémem je, že si mnoho lidí s tímto formátem neví rady. Řešení jsou v zásadě tři:
  • Nainstalovat multimediální přehrávač, který obsahuje vlastní sadu nejdůležitějších kodeků. V takovém případě nemusíte kodeky instalovat zvlášť a nejen Matrosku přehrajete bez problému. Na druhou stranu budete-li chtít používat např. i jiný přehrávač, tak nebudete moc tyto kodeky využít, protože fungují pouze v tomto přehrávači.
  •  Druhým častým způsobem je instalace balíčku kodeků. Balíček obsahuje úplně všeho, co by jste kdy mohli potřebovat, různé Kodeky a jednoduchý přehrávač, ale můžete použít i takový, na který jste již zvyklí, a který si předtím s MKV formátem neporadil. Kodeky z balíčku by měly problém vyřešit.


  • Nechcete instalovat kompletní balíčky, které byly uvedeny v předchozí možnosti. Nainstalujte si pouze to co potřebujete k přehrání MKV. Tato možnost  má jednu výhodu, nenainstalujete si hromadu zbytečností, které třeba nikdy nebudete potřebovat.

    Žádné komentáře: