Prohledat tento blog

úterý 6. října 2009

IP a MAC adresy? Co to je?!

IP (Internet Protocol) adresa je číselné označení, které je přiřazeno k zařízení, které slouží ke komunikaci v rámci počítačové sítě využívající internetový protokol. Adresy IP jsou statické (stálé) a dynamické (při každém novém připojení se změní).

Původní návrháři protokolu TCP / IP definovali IP adresy jako 32-bitové číslo (tzv. Internet Protocol verze 4 , zrk. IPv4). Tento protokol se používá ještě dnes. Nicméně, vzhledem k enormní růst internetu a následnému vyčerpávání adresního prostoru, se začal používat také novější systém řešení IPv6, které používá 128 bitové adresy, a ty se zapisují v hexadecimálním tvaru (osm 16-ti bitových polí), přičemž jednotlivé pole jsou oddělené dvojtečkou.

Příklad adresy IPv4:
194.212.175.73
Příklad adresy IPv6:
2001:0718:1c01:0016:0214:22ff:fec9:0ca5
Pozn. : Úvodní nuly v každé skupině lze ze zápisu vynechat. Obsahuje-li adresa několik po sobě jdoucích nulových skupin, lze místo nich zapsat jen „::“. Tato zkratka smí být v adrese jen jedna!
 
MAC adresa (Media Access Control), také nazývaná fyzická adresa je jedinečný identifikátor síťového zařízení, který používají různé protokoly druhé (spojové) vrstvy OSI. MAC adresa není výhradně numerická. MAC adresu má např. modem nebo síťová karta. Někteří poskytovalé internetového připojení monitorují jen MAC adresu modemu, jiní i připojeného zařízení. Existují však metody na pozmění fyzické adresy.

Příklad MAC adresy:

00-11-09-95-26-FE

Jak zjistit IP a MAC adresy
  • Windows: Start → Spustit… → napsat cmd a do otevřeného okna napsat ipconfig /all. Vypíší se detaily všech síťových adaptérů včetně jejich MAC adres.
  • Pro zjištění internetové a MAC adresy můžete použít příkaz arp. Stačí zadat arp -a, čímž se vypíší fyzické adresy MAC všech dostupných počítačů. Pokud chcete znát MAC adresu pouze u jednoho konkrétního počítače v síti, doplňte jeho IP adresu ještě za parametr -a.

Žádné komentáře: