Prohledat tento blog

úterý 8. září 2009

Ping a Traceroute

Přesto, že jsou to pojmy hodně známé, tak se stane, že někdo neví co to je, nebo jaký je mezi nimi rozdíl. Oba dva se používají k ověřování síťového připojení.

Ping
Program ping (Packet InterNet Groper) umožňuje prověřit funkčnost spojení mezi dvěma síťovými rozhraními (počítače, síťová zařízení) v počítačové síti, která používá rodinu protokolů TCP/IP. Ping při své činnosti periodicky odesílá IP datagramy a očekává odezvu protistrany. Při úspěšném obdržení odpovědi zobrazí délku zpoždění (prodlevy) a na závěr vypíše statistický souhrn.

Příklad
Jak funguje si můžete zkusit samy v příkazové řádce. Tu spustíte snadno takto: Start -> Spustit, kde napíšete cmd a potvrdíte. Nyní můžeme napsat podle potřeby třeba: ping www.google.cz nebo ping 74.125.127.100.

Traceroute
Program traceroute (zkr. tracert) se používá k analýze počítačové sítě. Zatímco ping měří jenom čas odpovědi, tracert vypisuje celou cestu paketu po síti (resp. internetu). Minoritně se používá pro zjišťování problémů se sítí. Kvůli výpisu jednotlivých uzlů, přes které paket prochází, se zjistí přesná cesta k počítači nebo stanici v síti. Pokud není něco v pořádku, tak tracert ukáže, kde se zastavil a tím nám i prozradí, kde je problém. Takto lze odhalit např. problémy s routery nebo firewally.

Příklad
Stejný způsob jaku u ping, ale nyní napíšeme tracert. Takže celé to bude: tracert www.google.cz nebo tracert 74.125.127.100.

Žádné komentáře: